©Emre Dörter
Uzun geçmişiyle Atatürk Kültür Merkez'i büyük bir yenileme çalışması sonrasında, 29 Ekim 2021 tarihinde kapılarını sanatseverlere açtı. Doğu ve batının kesişim noktası olan İstanbul’da sanatsal ve kültürel aktivitelere ev sahipliği yapan binanın yenileme çalışmaları, geçmişin anlamlı izlerine sadık kalınarak tamamlandı. Dikkat çeken kırmızı küre şeklindeki Opera Salonu yapıyı daha göz alıcı kıldı. Ayrıca bina, Lizbon'da gerçekleşek olan Dünya Mimarlık Festivali’nde (World Architecture Festival - WAF 2022) tamamlanmış olan projeler kategorisinde finaller listesinde yarışacak.
Hayati Tabanlıoğlu, Görsel arkitera.com adresinden alınmıştır.
Orijinal Tasarım
2. Dünya Savaşının ardından, 1946 yılında dönemin valisi Dr. Lütfi KIRDAR tarafından talimat verilmiş ve Rüknettin GÜNEY ile Feridun KİP’in tasarımları doğrultusunda İstanbul Opera Binasının ilk çalışmaları başlamıştır. Savaş sonrası maddi anlamda sıkıntılar yaşanması nedeniyle o dönem projenin inşaatına devam edilememiştir. Yaşanan sıkıntıdan 10 yıl sonra, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı projenin yeniden ele alınabilmesi için Hayati TABANLIOĞLU ve ekibini görevlendirmiştir. Hayati TABANLIOĞLU’nun çalışmaları sonrası, 1969 yılında açılışı yapılan ‘’İstanbul Kültür Sarayı’’ döneminde dünyanın dördüncü büyük sanat yapısı olarak açılışı gerçekleşmiştir.1970 yılında gerçekleşen yangın kazası binanın hizmetine ara vermek zorunda bırakmıştır. Yangından sonra Hayati TABANLIOĞLU kontrolünde yenileme çalışmaları gerçekleşmiş ve yapılan çalışmalar sonrasında, 1978 yılında ‘’Atatürk Kültür Merkezi’’ adıyla yapı tekrar sanatseverlerle buluşmuş, 2000’li yıllara dek kullanılmaya devam edilmiştir.
©Emre Dörter
©Emre Dörter
Yenileme Çalışmaları
Atatürk Kültür Merkezi, şimdilerde daha çok kısaltma adı olan ‘’İstanbul AKM’’ ile anılan yapı; geçmiş, gelecek ve bugün arasında bir bağ oluşturuyor. Yapı 2007 yılında 1. grup kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. 2008 yılında yenileme projesi için Tabanlıoğlu Mimarlık ile anlaşma sağlanmıştır. Hayati TABANLIOĞLU’nun oğlu Murat TABANLIOĞLU 10 yıl aradan sonra 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı davet ile yenileme çalışmalarına başlamıştır. Dünyaca ünlü birçok modern mimari projeye imza atan Murat TABANLIOĞLU, yapının kimliğini oluşturan unsurları koruyarak İstanbul AKM’nin mimari tasarımını kurgulamıştır. İstanbul AKM’nin yapıldığı dönemde, 1960’lı yıllar için de şimdi için de önemli bir mimari değere sahip olan modern cephesinin ve spiral merdivenin tasarımı korunmuştur.
©Emre Dörter
Sanat merkezi; 204 kişilik Opera Salonuna, 781 kişilik Tiyatro salonuna, 410 metrekarelik galeriye ve çok amaçlı salona sahiptir. Ayrıca yenileme çalışmalarında yerel ürünleri kullanmaya özen gösteren tasarım ofisi yapının döşemesi için DENDRO Parke kullanmayı tercih etmiştir. 2004 yılında ASPEN Yapı Zemin tarafından kurulan DENDRO Parke, 95.000 m² toplam proje alanına sahip kültür merkezinin 7.500 m²’lik uygulama alanında yer almıştır. ASPEN Yapı Zemin ürünlerinden ise maksimum şeffaflık sağlayan ‘’Sepera Bölme Duvar’’ ürünü İstanbul AKM’nin modern mimarisinin gerçeğe dönüşmesinde rol almıştır.
ASPEN Yapı ve Zemin olarak birçok prestijli projede yer almaya devam ediyor; tasarım, kültür ve sanat odaklı içerikleri derlediğimiz yazılarımız ile gündemi sizlerle buluşturuyoruz. Diğer yazılarımızı takip etmek ve inovatif ürünlerimizi incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça:
tabanlioglu.com
akmistanbul.gov.tr