Oteller, seyahatlerde dinleme, yeme-içme, eğlenme gibi ihtiyaçların karşılandığı yapılardır. 1979’da Japonya, Osaka’da ortaya çıkan kapsül oteller de bu ihtiyaçları en uygun fiyata elverişli bir şekilde karşılama fikriyle tasarlanmıştır. Özellikle ortaya çıktığı Japonya’da kısa sürede yaygınlaşmış ve Çin, Hong Kong ve Güney Kore gibi ülkelerde de kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda, daha lüks ve donanımlı kapsül otellerin hizmet vermeye başlaması çok sayıda insanı kapsülleri deneyimlemek için bu otellere çekmiştir.
Kapsül mimarinin temelleri Japon metabolist akımına dayanır ve 1972 yılında mimar Kisho Kurokawa tarafından Tokyo’da tasarlanan Nakagin Kapsül Kulesi ilk örneği kabul edilir. Ofis ve konaklama fonksiyonlarının bir arada bulunduğu yapı, 140 kapsülden oluşmuştur. Şehir merkezinde çalışan iş insanları için tasarlanan binada gövdeye takılı modüller(kapsüller) sökülüp değiştirilebilen bir mekanizmayla tasarlanmıştır.
Genellikle tek gece konaklanan ya da kısa süreli ziyaretler için kullanılan kapsül oteller diğer otellere oranla uygun fiyatları sebebiyle tercih edilir. Bir yatağın sığabildiği boyutlarda ve insanların yatakta oturabileceği yükseklikte olan odalarda (kapsüllerde) çoğunlukla televizyon, internet ve priz gibi imkanlar mevcuttur. 2 katlı yerleştirilen kapsüllerde, üst katlara merdiven ile ulaşılabilir. Kafe-restoran ve duş-sauna gibi işlevler kapsüllerden ayrı yerleştirilir. Kullanıcılar bu alanlardaki işlerini tamamladıktan sonra kapsüllerine giderler.
Bu yazıda, son yıllarda oldukça popülerleşen kapsül otel örnekleri incelenecektir.
9 Hours Capsule Otel/ Japonya
Japon kapsül otel geleneğini sürdüren 9 Hours otel, duş-uyku-giyinme ihtiyaçları için 9 saat (1 saat+7saat+1 saat) ayırarak konseptini oluşturuyor. Kapsülleri, kullanıcıların içlerinde sıkışmış hissetmemeleri için yumuşak kenarlı, koza şeklinden yola çıkılarak tasarlanmış. Otelde duş alanı ve kafeteryanın yanı sıra konukların eşyalarını yerleştirebilecekleri depolama alanları bulunuyor. Japon minimalist mimarisinden izler taşıyan otelde, siyah ve beyaz gibi keskin renkler tercih edilmiş. Japonya’nın Tokyo, Osaka, Aichi, Fukuoka ve Miyagi şehirlerinde bu kapsülleri ziyaret edebilirsiniz.
9 Hours Oteli’nde koza şekilli kapsüller
Capsule Otel, Lucerne/ İsviçre
İşviçre’de tarihi şehir merkezine ve tren istasyonuna yakın uygun fiyatlı ve konforlu bir konaklama için Lucerne şehrindeki kapsül otel tercih ediliyor. Kapsüllerin dışında, ortak kullanılan oturma odası ve çalışma alanları bulunan otelde yer alan çatı terasından Lucerne kenti izlenebiliyor. Kapsüller ise uzay temasına uygun olarak fütüristik ögelerle tasarlanmış ve her kapsül bir uzay gemisi gibi düşünülerek otomatik sistemlerle donatılmış.
İsviçre kapsül otelinde uzay gemilerinden yola çıkan tasarım
CityHub Amsterdam/ Hollanda
Eski bir depo yapısının yeniden işlevlendirilmesiyle kapsül otel olarak kullanılmaya başlanan CityHub, Amsterdam’ın önemli kültürel noktalarına yakın bir konumda yer almakta. Tuğla duvarlarıyla rahat ve davetkar bir atmosfere sahip otelde, ortak bir yemek alanı bulunuyor. Geleneksel kapsüllere göre daha geniş ve daha yüksek boyutlardaki kapsüllerinde raf ve ayna mevcut.
CityHub Amsterdam’ın kapsül odaları
Book and Bed Tokyo/ Japonya
Japonya’da yer alan bu otel kitapseverlerin ilgisini çekiyor. Konaklama ve kitapevi fonksiyonlarını bir arada bulunduran otel, konukların uyuyabildikleri bir kütüphane olarak tanımlanabilir. Japonca ve İngilizce 1,700’e yakın kitap barındıran otel, kullanıcıların istedikleri yerde ve zamanda okuma yapabilmelerine imkân sağlayacak şekilde tasarlanmış. Kitaplıklarla çevrilen bazı kapsüller, okuyuculara kitaplar arasında uyuyabilme imkânı sağlıyor.
Kitaplar arasında uyunabilen kapsüller / © Toshiyuki Yano
The Jane Otel/ Amerika Birleşik Devletleri
New York’ta bulunan ve William A. Boring tarafından tasarlanan, tarihi The Jane Otel 1900’lerde çoğunlukla denizciler tarafından kullanılmış. 1912 yılında Titanik felaketinden kurtulmuş 100 kişiye ev sahipliği yapmış otel, günümüzde New York’un pahalı otellerine bir alternatif oluşturmakta. Diğer kapsül otellerden farklı olarak normal yüksekliklerde odaları bulunuyor ancak ranza yataklar ve dar koridorlar, odaların konforunu azaltıyor.
The Jane Hotel odaları
Kaynaklar:
https://mymodernmet.com/schemata-architects-tokyo-capsule-hotel/
https://ninehours.co.jp/concept
https://www.uniqhotels.com/blog/the-best-capsule-hotels/