Sanat dünyasının uzun zamandır heyecanla beklediği aynı zamanda dünyanın birçok farklı yerinden, binlerce projenin dahil olduğu festival; Dünya Mimarlık Festivali 2022 başlıyor!
Her yıl farklı bir şehrin ev sahipliğini yaptığı festival, bu yıl Portekiz'in başkenti Lizbon’da gerçekleşti. 30 Kasım- 2 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde, içerisinde Türkiye’den de isimlerin yer aldığı toplam 253 proje yarışacak. Gelin hep birlikte Dünya Mimarlık Festivali 2022’nin bu yılki temasına ve Türkiye’den dahil olan projelere yakından bakalım!
Dünya Mimarlık Festivali (WAF) pandemi döneminde, olağanüstü koşullar nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında sanal olarak gerçekleşmişti. En son 2019 yılında fiziksel olarak Amsterdam’da gerçekleşen festival, iki yıllık aranın ardından tekrar birlikte olabilmenin heyecanını yaşıyor. Tam da bu nedenle, 2022 yılı festivalinin ana teması ‘’Birlikte’’ olarak belirlendi. Festivalde; salgın sonrası mimarlığın kolektif yaşamın gelişmesinde nasıl etkiler yarattığına ve iklim değişikliği ile mücadelede nasıl görevler üstlendiğine dair değerlendirmeler öne çıkacak.
İlki 2008 yılında düzenlenen festival; mimarlık camiasından binlerce ismi her yıl bir araya getiriyor; projelerini dünyaya tanıtmalarına olanak tanıyor ve mimari tasarım anlayışlarının paylaşılabileceği bir platforma ev sahipliği yapıyor. Yaratıcılığın ön planda olduğu bu festivalde, bu yıl Türkiye’den; Autoban, BKA Architecture, EAA- Emre Arolat Architecture, Erginoğlu & Çalışlar Architects, Erkal Architects, GAD Architecture, Tabanlıoğlu Architects ve Yazgan Design Architecture firmaları yer alıyor.
Atatürk Kültür Merkezi
Atatürk Kültür Merkezi 60’ların modern mimarisini taşıyarak inşa edilmiş bir opera binasıdır ve kendisine miras kalan değerleri en iyi şekilde koruyarak Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yenilenmiştir. Ayrıca daha önceki blog yazılarımızdan hatırlayacağınız gibi yenileme çalışmalarında yerel ürünleri kullanmaya özen gösteren tasarım ofisi, yapının döşemesi için DENDRO Parke kullanmayı tercih etmiştir. Taksim meydanında konumlanan yapının ikonik cephesi yeni teknolojiler ile yeniden inşa edilmiştir. 2040 kişi kapasiteli, devasa büyüklükteki kırmızı yarım küre şeklindeki konser salonu da yenilenen yapıyı öne çıkarmaktadır. 2021 yılında açılışı gerçekleşen kültür merkezi projesi, Dünya Mimarlık Festivali 2022’de ‘’WAF Tamamlanan Binalar: Kültür’’ kategorisinde yarışacak.
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; İstanbul, Karaköy Limanı’nda yer alan 5 No’lu Depo’nun dönüştürülmesi projesidir. Müze, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir. Yapının tasarımında müzede sergilenecek eserlerin değişimine olanak tanıyan dinamik yapılı mekanlar kurgulanmıştır. Sergi galerileri birbirlerine köprüler ile bağlamaktadır. Aynı zamanda iç mekanda farklı perspektifler sunan alanlar yaratmıştır. 2021 yılında tamamlanan proje, Dünya Mimarlık Festivali 2022’de ‘’WAF Tamamlanan Binalar: Yeni ve Eski’’ kategorisinde yarışacak.
Palanga Keçi Barınağı
Palanga Keçi Barınağı projesi, Erzincan şehrinde konumlanmaktadır. Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık imzalı proje, arazinin coğrafi özellikleri ve sürdürülebilir kaynak kullanım imkanları değerlendirilerek tasarlanmıştır. Derin taş temel üzerine inşa edilen yapının duvarları yarım daire biçimindeki kırma toprak duvarlar inşa edilerek tasarlanmıştır. Doğal malzeme ve geleneksel yapım şekilleri ile inşa edilen barınak projesi, Dünya Mimarlık Festivali 2022’de ‘’WAF Tamamlanan Binalar: Üretim Enerjisi ve Geri Dönüşüm’’ kategorisinde yarışacak.
Galataport İstanbul Yolcu Limanı
Galataport projesinin kalbini oluşturan ve ulaşım ayağını üstlenen ‘’Galataport İstanbul Yolcu Limanı’’ projesi, Karaköy’de yer almaktadır. Dünyanın ilk yeraltı yolcu gemi terminali olma özelliğini taşıyan projede, proje tasarımını üstlenen Autoban Mimarlık, bu önemli projede ASPEN ürünlerini tercih etmiştir. Kıyı şeridini kamusal kullanıma açan bu özel projede, tüm sirkülasyon yer altında kurgulanmıştır. Galataport İstanbul gibi önemli bir projede ASPEN'e ait yangın dayanımlı ve inovatif tasarım seçeneği sunan INTEGRA Metal Asma Tavan ve Duvar Sistemleri tercih edilmiştir. Bu özel proje, Dünya Mimarlık Festivali 2022’de ‘’WAF Tamamlanan Binalar: Ulaşım’’ kategorisinde yarışacak.
Teknoloji ve tasarım odaklı gelişmeleri yakından takip ederek bu konuları ürünlerine en iyi şekilde entegre eden ASPEN, güncel ve ilgi çekici içeriğe sahip yazılarına devam ediyor! Dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinin verildiği festival, ‘’Dünya Mimarlık Festivali (WAF)’ni konu aldığımız yazımıza ek, diğer ilgi çekici yazılarımızı takip etmek ve geniş ürün gamına sahip olduğumuz inovatif tasarımlı ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça:
worldaarchitecturefestival.com