Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1985 yılında ilan edilen Dünya Mimarlar Günü, 'Sığınak benim hakkım' temasıyla ve “dünyaya gelecek için kolektif sorumluluğunu hatırlatmak” amacıyla 1985’te kurulan Birleşmiş Milletler Dünya Habitat Günü ile eş zamanlı olarak her sene Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanmaktadır. Kutlamalar, her sene için özel olarak belirlenen tema doğrultusunda düzenlenen etkinliklerle Ekim ayının ilk haftası boyunca sürmektedir. Bu yıl günün teması, tümü COVID-19 pandemisinin gölgesinde kalan konut, kamusal alanlar ve çevre ile ilgili sorunları ele almak amacıyla “Sağlıklı bir dünya için temiz çevre” olarak belirlenmiş ve “sürdürülebilirlik” kavramı odağa alınmıştır.
Konut ve Barınma:
UN Habitat'a göre şu anda dünya çapında 1,6 milyardan fazla insan yeterli konuttan yoksun ve bu rakamın 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 40'ına yükselebileceği öngörülüyor.
Kamusal Alanlar:
Pandeminin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenen ve dönüştürülen kamu binaları ve kamusal alanların barındırdığı potansiyellerin değerlendirilmesi ve gelecek vizyonlarının planlanması, güvenli ve sağlıklı yaşam alanlarına ulaşmada önemli bir etken oldu.
İklim Değişikliği ve Karbon Nötr Dünya:
Şehirler, kentsel sera gazı emisyonlarının büyük kısmını oluşturan ulaşım, binalar, enerji ve atık yönetimi ile küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 75'inden sorumludur.
UIA tarafından yapılan açıklamada mimarların yapılı çevrenin karmaşık zorluklarına yanıt verecek donanıma sahip olduğu ve birliğin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Komisyonu’nun BM girişimleri ile dünya çapındaki mimarların uygulamaları arasında bir köprü oluşturmak için çalıştığı belirtildi.
4 Ekim Pazartesi günü düzenlenen, UIA Başkanı José Luis Cortés'in konuşması ile başlayan ve moderatörlüğünü İspanya'da bulunan IE Mimarlık ve Tasarım Okulu'ndan Martha Thorne'un yaptığı webinarın açılış konuşmacısı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Eski Direktörü Dr. Margaret Chan idi. Dünya Sağlık örgütünden (WHO) İklim Değişikliği ve Sağlık Dairesi Direktörü Maria Neira (İspanya), Filipinli Ormancılar Derneği Başkanı (SFFI) ve Doğu Bölge Planlama ve Konut Teşkilatı Üyesi Tommy Valdez (Filipinler), Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Halk Sağlığı Grubu Direktörü Ray Pentecost (ABD) ve Gana’lı mimar Richard Nii Dadey’in sunumlarının yer aldığı webinarı izlemek için tıklayınız.
Mimarlık ve tasarımla başladığımız Ekim ayında mimarlığa, sanata ve festivallere doymak isteyenler için çeşitli etkinlik önerilerini derledik!
Kültür Sanat Etkinlikleri:
1 - 10 EKİM – FESTİVAL:
Çeşitli Mekanlar –
Akbank Caz Festivali
7 - 10 EKİM – SERGİ:
Contemporary Istanbul – Kendine Giz/li Uzam
13 EKİM – TİYATRO:
Gaziosmanpaşa Sahnesi – Veba
8-17 EKİM – FESTİVAL:
Çeşitli Mekanlar – Filmekimi
10 EKİM – KONSER:
Babylon – Selen Gülün “Kadınlar Matinesi” feat.
Çağıl Kaya, Esra Kayıkçı ve Jülide Özçelik
15 EKİM – KONSER:
Süleyman Seba Kültür Merkezi
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası
22 EKİM - 20 KASIM – FESTİVAL:
Çeşitli Mekanlar – İstanbul Tiyatro Festivali
Çevrimiçi
Etkinlikler:
11 EKİM 18:00
İtalyan Mimarların Öyküsü
VILLARD: Seyahatler, Şehirler ve Okullar
12 EKİM
VBenzeri Mekan Film Gösterimleri
Aires Mateus: Matter In Reverse
13 EKİM 17:00
Mekanda Adalet Derneği -
İş Dünyasında İnsan Hakları
16 EKİM 12:30
İstanbul Kent Araştırmaları -
İklim Krizinde Yerel Katılımcılığın
Önemi ve Kadıköy Örneği
20 EKİM 18:00
YTÜ Çevrim İçi Seminerleri
Mimari Tasarım Kriterlerinde Öncelikler
24 EYLÜL - 24 EKİM
Çevrim İçi Karma Sergi - Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık