Dünyada iklim değişikliği, kuraklık vb. olumsuz olguların gelişmesi ile birlikte, çoğu ülke ekolojiye destek olmak adına çevre dostu; ısı, enerji ve su gibi kaynaklardan tasarruf edebilen sistemlerin olduğu yapılar tasarlayarak, yeni yaşam alanları oluşturmaya başladı. Bunlardan biri de Pasif Evler’dir. Dünya genelinde Pasif Ev standartlarına göre inşa edilmiş ev sayısı 50.000’den fazladır. Bunlardan birkaçına göz atalım.
Gaziantep Ekolojik Bina
Sosyo-ekonomik kaygıların, çevre ve enerji kaygılarıyla uyumlu hale getirildiği Türkiye’nin ilk PassivHaus (Pasif Ev) sertifikasına sahip yapılarından biridir. Binalardan kaynaklanan sera gazı emisyon salımının azaltılması doğrultusunda hazırlanan Gaziantep Ekolojik Kent Projesinde kentsel alandan kaynaklanan ekolojik ayak izinin küçültülmesi hedeflenmiştir. Yapının teknik detayları sayesinde örnek bir binaya oranla yüzde 90 enerji, yüzde 65 su verimliliği olan Gaziantep Ekolojik Bina, minimum ekolojik ayak izine sahip bir kamu hizmet binasıdır.
Hudson Pasif Evi
Hudson Pasif Projesi, New York Eyaletindeki ilk sertifikalı Pasif Evidir. Hudson Pasif Projesi tasarım, zanaat ve teknolojinin ustaca bir kombinasyonunu temsil ediyor. Bu pasif ev, ısıyı yalnızca güneş ve içinde yaşayan insanlardan sağlayan, çok iyi yalıtılmış, neredeyse hava geçirmez bir binadır. Isıtma enerjisi tüketimini %90 oranında azaltarak günümüzün enerji verimliliği açısından en yüksek standartlarını karşılamaktadır. Proje tasarlanırken hem estetik hem de yapımı hızlı, yüksek performanslı bir ev tasarlamak amaçlanmıştır. Sonucunda, bulunduğu çevreye uyum sağlayan üç yatak odalı, iki banyolu pasif bir ev ortaya çıkmıştır.
New - Blauhaus
Yapıda enerji tasarrufu sağlamada maksimum verimi alabilmek için cephede fotovoltaik elemanlar kullanılmıştır. Bu sayede yapının cephesi heykelsi bir hava ve benzersiz bir karakter kazanmıştır. Enerji ve su hizmetleri şirketi NEW ile Hochschule Niederrhein arasındaki iş birliğinin ürünü olan proje, enerji sektöründeki yenilikçi gelişmeleri sunmak üzere tasarlanmıştır. Cephede kullanılan fotovoltaik elemanlar ve zıt eğimli, mavi tonlu camlar cephede, güneş ışınımının yönüne ve gelişine mükemmel şekilde uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Equinox Pasif Evi
Equinox House, doğayla beraber çalışan, küçük, pasif bir yapıdır. Yapı, ekstra düşük enerji tüketimine yönelik pasif standartları karşılayarak doğaya saygılı tasarlanmıştır. Projenin tasarım aşamasında en çok dikkat edilen husus gün ışığından maksimum verimi alabilmektir. Kullanılan camlar ısı kaybını ortadan kaldıran sistemin bir parçasıdır. Güneş paneli entegreli havalandırma sistemi, pasif ısıtma ve soğutma sağlar. Yapıda bulunan yüzme havuzu yaz aylarında güneş kolektörlerinden gelen gücü kullanarak ısıtma sağlar. Yapının konumu itibari ile kurak yerel iklim şartlarında maksimum verimi alabilmek için, yağmur suyunu toplama sistemi yapılmıştır ve atık suyun yeniden kullanılması sağlanmıştır.
Pasif yapılar vasıtasıyla, standart binalara oranla, ısıtma ve soğutmada yüzde 90’lara varan oranda tasarruf sağlanabiliyor. Yalıtımsız ve yanlış teknik detaylarla çözülmüş binalar, ısınmak için, pasif evlere göre 20 kat daha fazla enerji tüketiyor. Pasif ev tasarımı, yalnızca ısı tasarrufu açısından değil; insan sağlığına da yarar sağlıyor. Mekândaki iç hava kalitesi, akustik ve görsel konfor gibi faktörlerle beraber bütüncül bir yaklaşım sergiliyor.
Kaynakça
https://www.ekoyapidergisi.org/10-secilmis-proje-yuzde-90-tasarruf-saglayan-pasif-evler-passivhause
https://archello.com/project/equinox-house
https://hudsonpassiveproject.com/intro.html
https://gaziantepekolojikbina.com.tr/Home/Index