Hayatımızın başlangıç yıllarının büyük bir bölümünü okul, kreş, üniversite veya kurslar gibi eğitim mekânlarında geçirmekteyiz. Mekânın öğrenme ile yakından ilgili olmasından dolayı öğrenme mekânlarının tasarımında gereken kriterler karşılanmalı öğreten ve öğrenen gereksinimleri gözetilerek öğrenme yaklaşımlarını destekleyen mekânlar oluşturulmalıdır. Geçirdiğimiz vakit göz önüne alındığında; öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına yönelik tasarımların olması gerekmektedir. ASPEN olarak; bu hafta başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve bizlerin yol göstericisi olan tüm öğretmenlerimizin bu özel gününü kutluyoruz ve ideal öğrenme mekânlarının nasıl olması gerektiğini yakından inceliyoruz.
Bilnet Okulları, Ankara
Eğitim yapıları eğitimin alınacağı, bilgi aktarımının sağlanacağı mekanlar olmanın yanı sıra öğrenen bireyin kişilik gelişiminde, sosyal ve kültürel ilişkilerinin ilerlemesinde de yardımcı olmaktadır. Öğrenme mekanları öğrenciyi keşfetmeye, araştırmaya, yenilikçi olmaya ve öğrenmeye yönlendirebilmelidir. Eğitim mekanlarının eğitimdeki öneminden dolayı öğrenme yaklaşımlarının çok iyi değerlendirilerek eğitim mekanlarının planlanması, bu değerlendirmeler sonucunda şekillenmesi gerekmektedir.
Gelecek Koleji, Mersin
Son zamanlarda bu konu üzerine pedagojik araştırmalar yapılmış ve eğitim ortamlarının öğrenme faktöründe etkisi tartışmaya açılmıştır. Bu doğrultuda, son 20 senede geleneksel sınıf modelinden açık plan öğrenme alanlarına, hibrit mekanlara ve dış mekan öğrenme alanları gibi birçok farklı mekan modeli ortaya çıktı. Tüm bu farklı modellerin öğrenme başarısında farklı etkiler yarattığı gözlemlendi.
Stedelijk VSO- Özel Orta Öğretim Okulu, Hollanda
Esnek Öğrenme Alanlarına Geçiş Yapın
Her öğretim yapısı farklı bir vizyon ile tasarlanır. Bu doğrultuda, her bir farklı öğrenme mekanında farklı tasarım araçları kullanılır. Örnek verecek olursak; geleneksel öğrenme mekanlarında, öğretici odanın önünde yer alır ve bu öğrencide daha çok otoriter bir algı yaratırken açık plan öğrenme alanları daha az otoriter bir algı mevcuttur. Öğrenciler kendini bu tip mekanlarda daha rahat hissedebilir ve derse daha rahat konsantre olabilir.
Gelecek Koleji, Mersin
Konforlu Mekânlar Yaratın
Uzun ders saatlerini öğrencilerin ve öğretmenlerin verimli bir şekilde değerlendirilebilmesi için konfor önemli koşuldur. Eğitim mekanlarının mimari biçimlenişinin, öğrenme sürecinde olumlu etkisi olduğu da belirtilmektedir. Bu mekanlarda konfor ortamı üst düzey sağlanmalıdır. Konforu sağlayacak öğrenme mekanında ısıtma, havalandırma, aydınlatma ve mobilyalar önemli faktörlerdir.
Gelecek Koleji, Mersin
İyi Bir Aydınlatma Tercihi Yapın
İyi aydınlatılmış bir mekanda göz konforu sağlanır ve ders süresince öğrencinin derse odaklanması sağlanacaktır. En önemli ışık kaynağı doğal gün ışığıdır. Bunun için eğitim yapılarını büyük pencereli olacak şekilde tasarlamak etkili olacaktır. Fakat her zaman bu işe yaramayabilir ve mevsim değişikliklerinde yapay ışık kaynaklarına ihtiyaç duyulabilir. Led teknolojisi ışıklandırma için iyi bir tercihtir ve aydınlatmada lider marka ASPEN’in [LUMUNER] LED Aydınlatma Serisi özel olarak tasarlanmıştır. Enerji tasarrufu teknoloji ile üretilen ürünümüz, gün boyunca çalışabilir ve öğrenme mekanını daha aydınlık hale getirir. Mekanın eşit oranda aydınlatılmasını sağlayan teknoloji ile akkor lambaların oluşturduğu gölge problemi yaşanmayacak ve iç mekanın daha ferah bir ortam olarak algılanmasını sağlayacaktır.
Balıkesir Üniversitesi Morfoloji Binası, Balıkesir
Teknoloji ve tasarım odaklı gelişmeleri yakından takip ederek bu konuları ürünlerine en iyi şekilde entegre eden ASPEN, güncel ve ilgi çekici içeriğe sahip yazılarına devam ediyor! Öğretmenler gününe özel olarak hazırladığımız ''İdeal Öğrenme Mekânları Nasıl Olmalı?'' yazımıza ek diğer ilgi çekici yazılarımızı takip etmek ve geniş ürün gamına sahip olduğumuz inovatif tasarımlı ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.