Küresel iklim krizi kaçınılmaz bir gerçek olmakla birlikte her geçen gün hayatlarımızı daha fazla tehdit etmektedir. Alanında uzman kişilerin gerçekleştirdiği çalışmalarda, küresel ısınmada etkin rol oynayan CO2 emisyonlarının büyük çoğunluğunu bina iklimlendirme sistemlerinde harcanan enerjinin sebep olduğu belirtilmektedir. Bina iklimlendirme sistemlerinin daha çevreci, yani daha az karbon emisyonuna yol açacak şekilde kullanılmasını sağlayacak olan ısı yalıtım sistemlerine ve etkilerine gelin hep birlikte yakından göz atalım.
Global çevre koruma ajanslarının raporlarına göre; yüksek düzeydeki iklim sıcaklıkları giderek daha tehlikeli seviyelere gelmektedir. Sıcak hava dalgaları veya mevsiminde gerçekleşmeyen şiddetli yağmurlar gibi iklimsel sorunlar insan kaynaklı olup, iklim değişikliği sebebiyle meydana gelmektedir. Bu konuda gerekli önlemler alınmaz ise gelecekte daha sık ve şiddetli iklimsel sorunlarla karşı karşıya geleceğimiz bir gerçektir.
Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir, Kengo Kuma & Associates
Doğru ısı yalıtımı tercihi, projenin bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterecektir. İlgili konuyu bir örnekle ilişkilendirmek istersek; sıcak iklime sahip bölgelerde, içerideki serin havayı uzun süre sabit tutacak tuğla malzemeler tercih edilirken, soğuk iklime sahip bölgelerde yapı malzemesi olarak ahşap yani iç ortamın kolay ısınmasını sağlayacak yapı malzemeleri tercih edilmektedir. Soğuk bir iklime sahip olan Eskişehir’in cephe kaplamasında tercih edilen masif ahşap kalaslar buna iyi bir örnektir. Bu doğrultuda, tercih edilen yapı kabuğu malzemesinin ısı akışında etkisi olmakla birlikte duvar ve dış yüzey arasında hava akışını kesen yalıtım malzemesinin işlevi daha önemli olmaktadır.
Görsel archdaily.com adresinden alıntılanmıştır.
Avrupa Komisyonu’nun geliştirdiği ‘’2050 Uzun Vadeli Stratejiler’’ kapsamında net sıfır sera gazı emisyonu için, bina cephelerini de kapsayan hedefler oluşturulmuştur. Komisyon Avrupa’da yer alan eski ve yalıtımsız yapıların daha fazla CO2 salınımı yapmaması için önlem alma çalışmalarıdır. Avrupa’da yer alan eski yapıların izolasyonu çalışması ile karbon salınımının yaklaşık %40’lık kısmını oluşturan enerji sarfiyatı dengelenecektir.
Görsel archdaily.com adresinden alıntılanmıştır.
Doğru şekilde uygulanmış ve yeterli düzeydeki bir yalıtım katmanı, yapıların ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürecektir. Yalıtım malzemesi ve uygulaması için yapılan harcamalardan sağlanan ısıtma tasarrufu ile ortalama 5 yıl sonunda, yalıtım malzemesi maliyeti kendini amorti edecektir. Giderek daha çok önem kazanması gereken bir konu olan iklim değişikliği, doğru yalıtım malzemelerinin tercih edileceği yalıtım sistemleri ile tolere edilebilecektir. Kısacası; sağlıklı bir ısıl ortam sunan yalıtım malzemeleri, sağlıklı bir gelecek demektir.
Teknoloji ve tasarımsal gelişmeleri yakından takip edip bunları ürünlerine en iyi şekilde entegre edebilmeyi başaran ASPEN, güncel ve ilgi çekici içerikli yazılarına devam ediyor! Diğer yazılarımızı takip etmek ve inovatif tasarım ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça;