Geleneksel asma tavan tasarımlarına baktığımızda, işlevselliğin ön planda olduğu ancak uygulandığı mekanın tasarımına katkıda bulunmayan çözümler tercih edilmekteydi. Günümüzde ise durum değişti; göz alıcı, yapının genel tasarım anlayışı ile bütünleşik, işlevselliğinin yanında tasarımı elden bırakmayan asma tavan uygulamaları ile karşılaşıyoruz.
Bu bağlamda, Aspen ailesi olarak, günümüzün gerekliliklerini takip eden mimar adaylarının hayal güçlerinin özgürce hareket ettiği tasarım fikirlerini desteklemeyi önemsiyor, “Hayalimdeki Asma Tavan” mottosuyla bu yıl ilki düzenlenecek olan, iki aşamalı öğrenci asma tavan tasarım yarışması düzenliyoruz.
Katılacak yarışmacılara ve asma tavan tasarımlarına ilgi duyan herkese ilham vereceğini düşündüğümüz, Aspen iş birliğiyle hayata geçirilen, sıra dışı mimari asma tavan tasarımlarından oluşan bir seçki hazırladık;
Pulkovo Havalimanı;
Rusya’nın St. Petersburg şehrinde inşa edilen Pulkovo Havalimanı, Grimshaw Londra Ofisi tarafından tasarlandı. Bu büyük projenin tasarımında, kentin tarihinden ve doğasından esinlenildi. Neva Nehri’nin dalgalarının formu tavanlara taşındı ve çevresindeki gibi birbirine köprülerle bağlı farklı alanlar oluşturuldu. Pulkovo Havalimanı’nın iç mekan çatı konstrüksiyonu altında yer alan tavan çalışması; şehrin yüzlerce yıllık katedrallerinin mimarisindeki üçgen formların yapısından hareketle tasarlanmıştır.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı
Hazan Mimarlık tarafından tasarlanan projenin ana tasarım fikri açık mekanlar üzerine kurgulanmıştır. Havalimanlarının gökyüzü ile ilişkisinin bütünün ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulanmak istenmiştir. Yapının tavan eleman tasarımında kullanılan Aspen ürünü Integra Ahşap Görünümlü Metal Asma Tavan Sistemleri ile, hem fonksiyonel hem de sıcak ve doğal bir atmosfer oluşturuldu. Uygulama ile üç boyutlu bir görsellik de elde edildi. Aspen, özgün ve estetik olmasının yanı sıra, deprem bölgesine yapısal olarak uyumlu ve fonksiyonel olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali projesinde kullanılan ürün ve sistemleri ile bu yaklaşımın hayata geçmesine katkıda bulundu.
Prens Muhammed Bin Abdülaziz Havalimanı
18 milyon yolcu kapasiteli bir proje olarak planlanan Medine Uluslararası Havalimanı İstanbul merkezli GMW Mimarlık tarafından tasarlanmıştır. Mimari konseptin esin kaynağı yöreye özgü Palmiye Ağacı olmuştur. Geleneksel motiflerin modern mimari ile buluştuğu, “Integra Özel Çözümler/Ahşap Görünümlü” özel tasarım eğrisel metal asma tavan sistemleri diğer bina bileşenleri (duvar, cephe, çatı vb.) ile de ilişki kurmaktadır.
Bodrum Havalimanı
Tasarım projesi Tabanlıoğlu Mimarlık’a ait olan ve inşaatı 2012 yılında tamamlanan Bodrum Milas Havalimanı Projesi, Bodrum’a ait birikimler ve yöresel dokular merkeze alınarak tasarlanmıştır. Detaylarından bütününe kullanıcılarının geldikleri ve ayrıldıkları yerin ruhunu yaşamalarına olanak sağlayan yapıda kullanılan asma tavan Tabanlıoğlu tarafından özel olarak tasarlanmıştır. Klasik bodrum evlerinin cephelerinde kullanılan saz kaplamalardan esinlenerek tasarlanmış, modern bir temsil ile hayat bulan Integra Metal Asma Tavan Sistemleri’nin kullanıldığı asma tavan Bodrum Milas Havalimanı’nın tavanlarını süslemektedir.
Bilişim Vadisi
Tasarımı OSO Mimarlık’a ait olan, teknoloji merkezi olarak düşünülen kompleksin idari kulesine ait giriş holünün de bu teknolojiyi yansıtması gerekliliği fikrinden yola çıkılarak iç mekan tasarımları oluşturulmuştur. Bu doğrultuda organik ve eğrisel formların hakim olduğu bir biçim dili ve teknoloji vurgusunu kuvvetlendirecek nitelikte malzeme seçimleri tercih edilmiştir. İlave olarak iç mekanlarda bu kurguyu arttırıp, pekiştirecek nitelikte robotik kol, hologram, interaktif led ekran gibi teknolojik unsurlar tasarımın önemli birer unsuru olarak, mekanlara entegre edilmiştir. Resepsiyon bankosunun üzerinde yer alan 3 adet robotik kol, birbiri ile senkronize bir kareografi sergileyerek hem ziyaretçileri bilgilendirmekte, hem de mekan ve kompleks ile ilgili ziyaretçilerin ilk izlenimlerini biçimlendirmektedir. Özel tavan tasarımı ise, bir taraftan biçim dili ile mekan içi sürekliliği sağlarken, diğer taraftan aydınlatma işlevini yerine getirmektedir.