Cortesia, Zaha Hadid Architects ve JOURNEY, Sanal NFT galerisi, Görsel archdaily.com adresinden alıntılandı.
Çevremizi kuşatan mimarlık son zamanlarda zihinlerimizi de kuşatmaya başlamıştır. Yapısal fonksiyonları en doğru şekilde karşılayarak yaratıcı mekânlar oluşturan mimarlar, artık sanal evrende de mekân tasarlıyor. Nasıl mı? Gelin bu haftaki konu başlığımızda bunu inceleyelim.
Cortesia, Zaha Hadid Architects ve JOURNEY, Sanal NFT galerisi, Görsel archdaily.com adresinden alıntılandı.
Kısaca Metaverse Nedir?
Daha önce yayınladığımız ‘’Geleceğin Mimarlığı: Metaverse’’ yazımızda ayrıntılı olarak açıkladığımız Metaverse’e kısaca değineceğiz. Metaverse, 2021 yılında Facebook Inc.’in adını Meta olarak değiştirmesinden sonra bir anda ilgi odağı haline geldi. Uzun zamandır oyunlarda karşımıza çıkan metaverse sanılanın aksine yeni bir varoluş değildir. Minecraft, Sims gibi çoğumuzun bildiği sanal oyunların bir başka koludur. Kişinin kendisine belirlediği bir avatar ile bir kimlik oluşturması ve bu yeni dünyada vadedilen yaratıcı deneyimlere ulaşması planlanmaktadır.
Meta’nın yapmak istediği; sahip olduğu kullanıcı sayısı ve fazlasına bu yeni dünyada yer sunmaktır. Bu altyapıyı sağlamak için de şirket 2014 yılında alt markası konumunda olan ve sanal gerçeklik (VR Gözlük ve Uygulamaları) araçları üreten Oculus’u tümüyle satın almıştır. 2022 yılıyla birlikte ise Metaverse’de mağazaların açılması, kreasyonların tanıtılması ve sanal konserlerin gerçekleşmesiyle birlikte, Metaverse herkesin ilgisini çeken bir konu haline dönüşmüştür.
Uzun yıllardır mimarlar ve mühendisler başta olmak üzere yapı sektörü paydaşları yapılaşmanın seyrini kontrol etti. Fiziksel dünyada yapılı çevre karmaşasını önlemek için şehir ölçeğinden bina ölçeğine düzenlemeler getirildi. Buna karşın metaverse, tasarımcılar için bu tarz kısıtlayıcı düzenlemeleri ortadan kaldırıyor. Tasarımcılara ve tasarıma ilgi duyanlara istedikleri dünyayı inşa etme fırsatı sunuyor. Fiziksel dünyaya kıyasla daha geniş tasarım fırsatları sunması, tasarımcıların sınırları zorlamasına imkân sağlıyor.
Görsel spaceform.io adresinden alıntılandı.
Metaverse fiziksel dünyanın engel oluşturduğu kısıtlamaları barındırmaz. Tasarım özgürlüğü sunması yaratıcılığın ön planda olduğu projelerin açığa çıkması anlamına gelmektedir. İleride çok daha fazla varlık gösterilecek bir platform olacağı düşünülünce kişilerin farklı ve yaratıcı dünyaları deneyimlemek için harcama yapacağı, yeni bir ekonomik sistemin bizleri beklediğini söyleyebiliriz.
Yaratıcı ve ruha hitap eden mekânlar tasarlamakta yetkin olan mimarlar aslında bu dünyaya aşinadır. Projelerin hayata geçirilmesinden önce, ön inşaatın yapıldığı bina modelleme yazılımları benzer bir çalışma prensibine sahiptir. Bu nedenle olacak ki yeni çalışma alanlarına yönelen, cesur tasarımları ile bilinen mimarlık ofisi Bjarke Ingels Group (BIG) müşterileri için bazı sanal projeler üzerinde çalışmaya başlamıştır. Fütüristik mekânları deneyimleme fırsatı sunan; fikirleri gözden geçirme, iş birliği yapma ve satmak için oluşturulmuş bir sunum platform geliştirmişlerdir. Adı ‘’SpaceForm’’ olan sanal platformu oluşturmak için UNStudio ile iş birliği yaptılar. Şu an birçok firma ile ortak çalışmalar sağlıyor ve eş zamanlı olarak kullanıcılara bulut projeleri deneyimleme fırsatını sunmaya devam ediyor.
Teknoloji ve tasarımsal gelişmeleri yakından takip edip bunları ürünlerine en iyi şekilde entegre edebilmeyi başaran ASPEN, güncel ve ilgi çekici içerikli yazılarına devam ediyor. Diğer yazılarımızı takip etmek ve inovatif tasarım ürünlerimizi incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça;
archdaily.com
spaceform.io