Travis Scott Sanal Konseri, Görsel forbes.com adresinden alıntılanmıştır.
Müzik endüstrisi, gelişen dünya düzeninde değişime ayak uydurmaktadır. Bu düzende müzik camiası 2019 yılında Koronavirüs ile gelen kısıtlamalar ile zor bir dönemden geçmiştir. İnsanlar kısıtlamaların olumsuz etkilerinden sıyrılmak için sanal konserlere yönelmek durumunda kalmıştır. Metaverse’ün de popülerlik kazanmaya başladığı bu dönemde konserlerin sanal ortama taşınması akıllara cevaplanması gereken birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Bu haftaki yazımızda konserlerin yeni mekânsal deneyimle kesişimi; izleyici, müzik paydaşları ve bu yeni mekân üreticileri üçgeni üzerinden Metaverse’deki gelişmeleri yakından inceleyeceğiz.
‘’Metaverse nedir?’’ sorusuna önceki yazılarımızda birçok kez değinmiştik. Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz kelimeyi kısaca açıklamak gerekirse, Metaverse sanal evreni tanımlamak için kullanılan, Meta (Eski adıyla Facebook Inc.)’nın geliştirmeye çalıştığı yeni sanal evren için kullanılan isimdir. Sanal evren; kullanıcısını fiziksel dünyadan koparan, gerçek hayatta göremeyeceği ütopyaları deneyimleme fırsatı sunan bir platformdur. Fiziksel engellerin ortadan kalktığı bu evrende yaratıcılığın önem kazandığı mekânlar ön plana çıkmaktadır. Gerçek dünyada engel oluşturan fizik kuralları Metaverse gibi sanal bir platformda sorun oluşturmamakta ve sanatçıların yaratıcılıklarının sınırlarını zorlamasına fırsat sunmaktadır.
The Weeknd TikTok Sanal Konseri, Görsel sutueatsflies.com adresinden alıntılanmıştır.
Sanatçılar İçin Sanal Platformun Sunduğu Fırsatlar
Metaverse ve getirdiği fırsatlar üzerine ‘‘Geleceğin Mimarlığı: Metaverse’’ yazımızda ayrıntılı olarak değinmiştik. Hızla gelişen sanal evren teknolojisinin hayatlarımızda daha çok yer almasıyla müzik sektörü de hızlı bir şekilde bu yeni dünyaya dahil olmuştur. Sanal platformun sunduğu geniş yaratıcılık fırsatı sanatçıların ve izleyicilerin bu platformu tercih etmesinde etkili olmuştur. Koronavirüsün de etkisinin olduğu bu dönemde sanatçıların gerçekleştirdiği sanal konserler beklenenden daha çok ilgi görmüştür. Metaverse’ün sanatçılara sunduğu fırsatlara örnek verilecek olursa, bir sanatçı sanal konser kıyafetini istediği anda değiştirebilmekte hatta sahne aldığı uzayı komple farklı bir mekâna dönüştürebilmektedir. Bu gibi fırsatlar sayesinde konserde izleyicinin daha çok tatmin olacağı bir deneyim imkânı geliştirilebilecektir.
Konser salonları, sahaları belirli sayıda kişi için sınırlı mekânlardır. Metaverse gibi fiziksel kuralların ortadan kaldırıldığı bu platformlar daha çok izleyiciye konser verebilme imkânına sahiptir. Finansal anlamda da fırsatlar sunan sanal mekânlar, sahne öncesi ve sonrası hazırlık masraflarını ortadan kaldırdığı için müzik endüstrisine cazip gelmektedir. Metaverse’ün 2021 yılında daha yaygın olarak kullanılmaya başlaması ve pandemi sürecindeki özel koşullarının etkisiyle, sanatçılar bu cazip fırsatları değerlendirerek konser vermeye başlamışlardır.
Sanal Konserler Nasıl Gerçekleşiyor?
Daha öncesinde sanatçılar, eserlerinin yaratıcılığını kliplerde göstermeye çalışırlardı. Şimdi ise kliplere belki alternatif oluşturan ve belki de daha az zahmetlisi olarak düşünülen Metaverse konserlerinin, yaratıcılığın dışa vurumunda daha elverişli imkânlara sahip bir platform sunduğu söylenebilir. Pandemi sırasında sanal konsere ev sahipliği yapan ilk platform TikTok olmuştur.
TikTok ve Amerikalı ünlü pop sanatçısı The Weeknd’in ortaklığı ile ortaya çıkan konser, sektörde büyük bir yankı uyandırmıştır. Konser, ünlü sanatçının ‘’Blinded By The Lights’’ı seslendirdiği animasyonu içermektedir. Animasyonda etkileyici birçok görsel çalışma bulunmaktadır. Konserde sanatçıya destek olan sanal yedek dansçılar ünlü TikTok dans figürlerini gerçekleştirmişlerdir. Fiziksel dünyada deneyimlenemeyecek atmosferde, bir sanal dünyada gerçekleşen konser sahnesinde neon tabelalar, uçan zarlar, birbiri ardına sürüklenen ve birbirinden farklı atmosferler sürükleyici bir akışla kurgulanmıştır. Katılımcılara unutulmayacak bir konser deneyimi yaşatılmıştır.
Haziran Ayı Etkinliği: İKSV 50. İstanbul Müzik Festivali
Sanal evrenden uzaklaşıp, birazda gerçek dünyada yapılan etkinliklere değinelim Yaz aylarının gelmesi ve pandeminin etkilerinin azalması ile birlikte özlediğimiz günlere geri döndük.
İKSV tarafından düzenlenen 50. İstanbul Müzik Festivali Haziran ayı içerisinde katılabileceğiniz keyifli bir etkinlik olabilir. Türkiye’den ve dünyadan saygın orkestraları, yıldız solistleri ve toplulukları izleyicisiyle buluşturacak festival, şehre nefes aldıran noktalarda düzenlenecek ücretsiz etkinlikleriyle tüm İstanbulluları bir kez daha kucaklayacak, 50. yılını coşkulu bir biçimde kutlayacaktır.
Metaverse hayatlarımıza gün geçtikçe daha çok dahil olmaya devam ediyor ve sanat dünyasının gerçekleştirdiği fiziksel etkinliklere ek sanal etkinlikler de hayatımıza giriyor. Sanal ortamın sunduğu fırsatları değerlendirerek gerçekleştirilen sanal konserleri derlediğimiz yazımıza ek ASPEN’in yakından takip edip derlediği; sanat, kültür, teknoloji, tasarım ve mimari haberlerini incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirisiniz.
Kaynakça;
aspen.com.tr
partymag.org
forbes.com