Yoga, bedensel ve zihinsel dengeyi sağlayan, iç huzuru ve de ruhsal ihtiyacı karşılayan meditatif bir aktivitedir. Son yıllarda birçok kişi tarafından tercih edilmekte ve git gide popülerliği artmaktadır. Bu nedenle yoga merkez ve stüdyolarının tasarımında dikkat edilmesi gereken noktalar merak konusu olmaktadır.
Yoga yapılan mekânlar kişide rahatlatıcı, huzur verici ve motive edici etkiler yaratmalıdır. Işık, renk, malzeme ve boşluk gibi temel tasarım unsurları bir yoga merkezinin iyi organize edilmesini sağlayacaktır.
Bu haftaki blog yazımızla, 21 Haziran Dünya Gününe özel olarak, yoga merkezlerinin mimari tasarımında dikkat edilmesi gereken unsurlara dair genel bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacağız.
Kamadhenu Yoga Stüdyosu aktivite salon görseli, Mimar: Alberto Burckhardt, Carolina Echevarri / © Juan Cristobal Cobo
Işık
Yoga, bedenin ve zihnin iyileşmesini teşvik eden bir deneyimdir. Işık ile yoga mekânlarında etkileyici atmosferler yaratılabilir. Doğal ışık, pozitif enerjiyi simgeler ve yoga sırasında konsantrasyonu artırır. Bu nedenle bu mekânların tasarımında olabildiğince büyük pencerelere yer verilmelidir. Geniş açıklıklı pencereler doğadaymış hissi yaratacaktır. Carolina Echevarri + Alberto Burckhardt mimarlık ofisinin tasarladığı Kamadhenu Yoga Stüdyosunda olabildiğince büyük pencere ve kapılara yer verilmiştir. Gün boyu ışık farklı açılardan yansıyarak iç mekâna girmekte ve alanın ferah bir atmosfere sahip olmasını sağlamaktadır.
Original Feelings Yoga Stüdyosu iç mekân görseli, Mimar: Some Place Studio / © Linus Müllerschoen
Renk
Mekân atmosferini belirleyen ana unsur olarak renkler, her tasarımda olduğu gibi yoga alanlarında da doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Sıcak ve yumuşak renk tonları, sakinleştirici etki yaratırken pastel tonlar ise kişide dinginlik ve huzur verici bir his uyandıracaktır. Yoga mekânlarında doğayı anımsatan renkler veya sakinliğin sembolü olarak açık tonlar kullanılmalıdır. Some Place Studio tarafından tasarlanan Original Feeling Yoga Stüdyosu açık tonların kullanımına dair önemli bir örnektir. Mimari tasarım ekibi beyaz tonlara sahip zemin ve perdeleri tercih ederek iç mekânda ferah bir atmosfer yaratmıştır.
Rammed Earth Yoga Stüdyosu bina görseli, Mimar: Invisible Studio / © Jim Stephenson
Rammed Earth Yoga Stüdyosu bina görseli, Mimar: Invisible Studio / © Jim Stephenson
Malzeme
Yoga yapılan mekânlarda doğal malzemeler yaygın olarak tercih edilmektedir. İç mekânda kullanılan sürdürülebilir malzemeler yoganın temel anlayışını destekler nitelikte olacaktır. Ahşap zeminler, bambu kaplamalar veya doğal taş gibi malzemeler bu alanlarda tercih edilebilir. Böylelikle iç mekân tasarımı, yoga yapanlar ile doğa arasında içsel bir bağlantı oluşturmasına katkı sağlayacaktır. İngiltere’de konumlanan Rammed Earth Yoga Stüdyosu, iç ve dış mekânda kullanılan malzeme tercihleri ile dikkat çekici detaylara sahiptir. Yapı içeride olduğu kadar cephe detaylarıyla da doğa ile kuvvetli bağlantılar sunar.
Ayrıca, bu malzemeler akustik performansı yüksek olan malzemelerdir. Her ne kadar yoganın doğa ile iç içe olması arzulansa da kent içinde bunu gerçekleştirebilmek zor olabilir. Bu nedenle şehir merkezine yakın konumda bulunan yoga stüdyolarında ses yalıtımı sağlayan malzemelere öncelik vermek gerekecektir. Böylelikle kişinin iç dünyasına odaklanması kolaylaşacaktır. Bunu sağlayabilmek için de dışarıdan içeriye sesin geçişini engelleyen yalıtım malzemeleri tercih edilebilir.
Yoga Deva, Mimar: Blanck Studio Design + Architecture / © Kevin Scott
Boşluk
Yoga mekânlarında boşluk ve düzenin iyi organize edilmesi gerekir. Böylelikle kullanıcıların rahat edebileceği ferah bir iç mekân oluşturulabilir. Bunu gerçekleştirebilmek için yoganın yapıldığı aktivite alanlarında klasik bir yoga matı ölçüsü baz alınabilir. 60-185 cm boyutundaki yoga matını arasında hareket serbestliği sağlayan boşluklar ile organize edilebilir; iki mat arasında en az 50 cm boşluk bırakarak aktivite alanının planı organize edebilirsiniz. Böylelikle yoga alanında kısıtlanmışlık hissini ortadan kaldırabilirsiniz.
Yoga mekânlarının mimari tasarımı, kullanıcıların iç huzur ve zihinsel denge arayışına destek olmalıdır. Işık, renk, malzeme ve boşluk gibi temel tasarım unsurları kullanıcıların yoga pratiğine odaklanmasını kolaylaştıracaktır. Bu unsurları dikkatli bir şekilde planlayarak kullanıcıların rahatlaması, iyileşmesi ve içsel dengeyi yakalaması sağlanabilir.
Kaynakça: